1970-talet var en händelserik era betraktad som modeepok. Oavsett var i världen man befann sig var modebranschen stadd i snabb förändring och rådande trender kunde förändras nästan över en natt. När vi tittar tillbaka på 70-talets kläder finns det många detaljer som sticker ut – och de som var med brukar vara frågande till sina klädval i efterhand. Ändå var det mycket som senare års modeskapare tog med sig från årtiondet och dess mode har återkommit i flera renässanser på senare tid. Estetiken som präglade 70-talet har återupplivats flera gånger och retrolooken har blivit trendig.

En av de mest utmärkande klädstilarna på 1970-talet var trenden med utsvängda byxor. Det innebar att byxorna inte var lika tighta hela vägen utan svängde ut vid fotlederna. Byxtypen hade visserligen funnits länge, men det var på 1970-talet som den nådde sin absoluta topp. Då var det inte längre cowboys och arbetare som använde sig av utsvängda byxor. Alla modemedvetna människor hade ett par hemma i garderoben och de figurerade ofta på populära skådespelare och artister under perioden. Ett enormt populärt band som Abba var trendsättare när det kom till utsvängda byxben.

En annan vanlig stil under 1970-talet var discolooken. Eftersom discoeran stod på sin topp i slutet av årtiondet var det också en period med febril aktivitet på modefronten. Det var nämligen inte bara musiken som stod i fokus för alla discofantaster. Minst lika viktigt var det att bära rätt kläder. Det innebar exempelvis mycket glittriga plagg eftersom det gnistrade i lokalernas discolampor. För männen var det vanligt att bära kavaj i olika färger, något som förkroppsligades av John Travolta i den berömda filmen Saturday Night Fever.

Även andra accessoarer har blivit tätt förknippade med 1970-talet. Ett exempel är glasögonen som har blivit populära igen och används flitigt av både äldre och yngre. Eftersom allt mode går i vågor är det inte så konstigt att detta berömda årtionde representeras än i våra dagar – och det lär fortsätta att göra det i framtiden också. Dessutom har mycket heminredning med influenser från 1970-talet fått ett uppsving igen. Om du vill göra om ditt hem kan du ta kontakt med målare Stockholm.

 
 
 
 
sportpress