Som en reaktion på 50- talets propra ålderdomliga mode så blev 60-talsmodet något mer vågat. Dammodets mest tydliga signum detta årtionde är den A-line formade klänningen som slutar i knähöjd. De enkla linjerna bryts av med starka färger och stora mönster. Accessoarer var däremot inte något som användes utan det skulle hållas så enkelt som möjligt. Twiggy var en stor förebild för tjejer och kvinnor under 60-talet. Hennes mycket smala figur blev en förebild för många tjejer vilket ledde till att många utvecklade ätstörningar i sin iver att uppnå idealet.

Från Beatles till Mods

En annan företeelse som hade stor påverkan på modet under 60- talet var Mods. De var en grupp ungdomar som var mycket påverkade av Beatles och hade dem som sina stora förebilder. The_FabsModsarna klädde sig i raka byxor, enkla skjortor och smala slipsar. Det var även en del i looken att ha långt, naturligt hår i sidbena och parkas. Inredningsmodet från 50- och 60-talet har i flera år varit populärt igen med sina trämöbler i teak med nätta rundade former. Att blanda gammalt och nytt i hemmet är skapar en personlig stil och loppmarknader och second hand- affärer har kammats rena på stringhyllor och teakskåp. Många inreder också med tyger från 60-talet köpta på second hand eller återskapade efter dåtidens modeller med grafiska mönster. Under 60 talet var det mycket populärt att ha modelljärnväg, i stilen Stig Helmer har, och nu verkar det vara på väg tillbaka och Modelljärnvägen växer igen.

Ett trådsmalt mode

60-tals modet har många aspekter och tog sig olika uttryck i olika kretsar. Kvinnorna klädde sig i grafiskt mönstrade klänningar med kort kjol och svälte sig själva för att matcha Twiggy- idealet. I början av årtiondet var mönstren dominerade av ljusa pastelliga färger såsom ljusgult, ljusblått och turkost. Senare övertog starkare färger för att mot slutet av årtiondet ersättas mer av svart -och vitmönstrade kläder, fortfarande med grafiska mönster. Det var populärt att bära hatt och hattar i många modeller ackompanjerade klänningar och korta kjolar. Männen var antingen Mods i sina raka byxor, parkas och smala slipsar eller hade en tuffare stil påverkad av dåtidens fredsrörelse. Arméjackor smala jeans och rockiga t-shirtar med tryck var den andra strömningen som fanns. Inredningstrenderna var tydliga. Mjuka former och nätta möbler i mörkt trä kombinerat med tyger med grafiska mönster är det vi framförallt förknippar med årtiondet. och det som återkommit på senare år.