Mode och trender kommer och går, och många tidigare trender kommer tillbaka. I omgångar har till exempel 60-talsmode, 80-talsmode och 70-talsmode varit mycket populärt. Idag är 90-talsmodet återigen på kartan. Många av oss minns själva 90-talsmodet, vare sig vi var vuxna redan då eller växte upp under just den perioden. Andra har själva inte varit med under 90-talet, men har fått bekanta sig med dess mode nu på senare år. Modet på 90-talet var på många sätt eklektiskt. Det hämtade inspiration såväl från 70- som från 80-talet, men skapade en helt egen nisch av det. Minns ni till exempel tajta halsband (så kallade chokers), utsvängda byxor (gärna med brodyr nedtill), Neonfärgade t-shirts, stretchbyxor, platåskor, till exempel buffalos, och slingat hår? Allt det här är exempel på hur modet såg ut bland i synnerhet ungdomar och tjejer på 90-talet. Läs vidare här för mer inspiration till detta härliga mode och nostalgitripp för många!

Spice Girls och Backstreet Boys

Precis som under andra årtionden kan man gå tillbaka till musiken för att se vad som var hett under en viss period. Två stora band under 90-talet var brittiska Spice Girls och amerikanska Backstreet Boys. De satte snabbt standarden för hur man skulle klä sig under den här tiden. Galna färger, slingat hår, höga platåskor och stretchbyxor var något som de flesta tjejer gick omkring i. Killarna efterhärmade Nick Carters frisyr med mittbena, klädde sig i baggyboxor, keps och dunjackor eller -västar. Idag är det främst på tjejsidan som 90-talsmodet har kommit tillbaka. Aqua, Vengaboys, E-type och Leila K var andra som gjorde stora avtryck inom både musik och mode under perioden. Att 90-talet har blivit så populärt ser man inte minst med den lilla festivalen ”Vi som älskar 90-talet” som hölls i Göteborg 2017. Här uppträdde bland annat E-type, Vengaboys och Dr. Alban – artister och band som många av oss förknippar med 90-talet. Många klädde sig i tidsenliga kläder och variationen på åldrarna var stor. Festivalen blev en succé, så kanske kan vi får mer av 90-talets mode och musik redan nästa år?

Hitta din 90-talsstil

Idag finns det delade tankar om 90-talsmodet. Vissa kan inte förstår hur det kan ha blivit trendigt igen, medan andra omfamnar modet helt och hållet – Vilken sida står du på? En sak är i alla fall säker: om du ska sälja kläder eller starta företag inom sådan typ av försäljning är det 90-talet du bör inspireras av för tillfället. Köp in produkter som har nämnts här ovan – det kommer garanterat att sälja som smör bland dagens ungdomar. Ett bra tips kan också vara att använda sig av tjänsten fakturaköp, för att slippa ta hand om alla fakturor själva. Om du hellre köper än säljer kläder och accessoarer och är inspirerad av 90-talet är ett tips att mixa och matcha för att hitta just din 90-talsstil. För mycket av det goda kan ibland bli lite överdrivet. Satsa till exempel på att matcha ett par platåskor med stuprörsjeans istället för utsvängda stretchjeans. Du kan också närma dig 90-talet lite mer diskret med till exempel ett chokerhalsband.