För den modemedvetna personen kunde förr ett synfel innebära ett störande moment i deras stil. Det var dock längesedan det var ett problem, och det har gått mode i glasögon precis som i kläder under de senaste årtiondena av 1900-talet. Från 1970-talets stora, fyrkantiga ”tv-rutor” till 1990-talets tunna stålramar har vi idag anlänt till ett varierat mode med ett brett utbud, där tjocka, svarta ramar är extra hett. Precis samma utveckling börjar nu de som lider av hörselnedsättning att se när det gäller hörapparater. Länge var hörapparen ett relativt otympligt hjälpmedel, som var svårt att integrera i en moderiktig stil och som var svårt att dölja. Runt millennieskiftet började dock detta att förändras, i och med att de digitala hörapparaterna blev verklighet. Dessa nya hörapparater, som var styrda av mikroprocessorer, var mindre i storlek och smidigare att kontrollera, eftersom volymen justerades automatiskt genom att ett mikrochip styrde de ingående signalerna för att ge rätt förstärkning.deaf-158604_640

Detta gör att hörapparater idag finns i nästan lika stor variation som glasögon och linser, och att varje person med hörselnedsättning kan hitta en hörapparat som passar just deras behov. Titta till exempel på utbudet av hörapparater i Stockholm på Horbart.se.  De två huvudsakliga modellerna som går att välja mellan är de som placeras bakom örat och de som placeras i örat. Båda dessa typer av hörapparater finns dock i en mängd modeller och färger. De som vill ha en diskret hörapparat som syns så lite som möjligt kanske till exempel väljer en naturfärgad apparat som sitter bakom örat. Fördelen med detta för den modemedvetna är att den går att kombinera med alla outfits man kan tänka sig. En annan approach kan dock vara att välja en apparat i modern design i ens favoritfärg, och låta apparaten i sig vara en del av ens outfit.

Kanske är det tur att vi har kommit så långt i utvecklingen av hörapparater, för de forskare som tog fram den digitala hörapparaten förutsåg att det skulle ta lång tid innan nästa steg i utvecklingen kommer. Idén till den digitala hörapparaten fick nämligen mogna till sig i 15 år innan man började göra verklighet av den, och även efter det tog det dem 6 år att utveckla den.