I takt med att vår jord mår allt sämre är det allt fler som försöker ändra sin konsumtion och beteende för att skapa ett mer hållbart samhälle. Det har pratats otroligt mycket om hur ”fast fashion”, plagg som är designade för att vara billiga, ha kort hållbarhet och snabbt bytas ut, är förödande för både miljön och människorna som jobbar i textilfabrikerna. Allt fler väljer hållbarare lösningar så som att köpa kvalitetsplagg, laga gamla trasiga kläder, köpa ekocertifierat eller att återbruka. Att ta sitt ansvar och försöka minska sitt avtryck är idag en självklarhet.

Vad kan man göra?

Det finns många olika saker man kan göra för att värna om miljön. Att reparera och återbruka gamla trasiga plagg är både resurssnålt och miljövänligt. Resurserna som krävs för att klacka om och putsa till ett par gamla skor är bara en bråkdel av vad som krävs för att tillverka ett par nya. Att handla på secondhand är också väldigt miljövänligt då man återanvänder saker som annars hade kastats och ofta går även pengarna till välgörande ändamål. På vissa ställen rumt om i landet anordnas klädbyte för hållbart mode och miljö där man kan träffa likasinnade, lyssna på föreläsningar och byta kläder med varandra.

Att köpa kvalite är miljövänligt.

Termen fast fashion myntades någon gång under 2000 talets början för att beskriva plagg där resan från design och idé till konsument och soptunna är väldigt kort, 3 månader ungefär. Plagg av lägre kvalité designade för att användas under kort tid för att sedan slängas. Genom att göra aktiva val där man väljer plagg som är av högre kvalité och mer klassiska i stilen kan man vara säker på att man får både längre hållbarhet och ett mindre avtryck på miljön. På hemsidan skjortmakarna.se kan du läsa mer om högkvalitativa skjortor och varför det är bra att välja kvalité före kvantitet.