Pyjamasen är ett uppskattat plagg som används av de allra flesta, för att sova i eller bara för att ha något bekvämt att slappa i under en ledig dag hemma. Och det finns få plagg som är bekvämare än just en pyjamas. Trots det är det få som skulle tänka tanken att röra sig utanför hemmet i sina sovplagg, eftersom det aldrig har varit socialt accepterat att gå och handla eller gå till jobbet i samma kläder man vaknade i. Men det håller på att förändras.Slip_nightie

Trenden att bära pyjamas eller pyjamasliknande plagg som vanliga kläder började märkas av tydligt under 2014, då man kunde se den på ett flertal kändisar. Kanske var det sommarvärmen som inspirerade dem att bära de lite svalare nattplaggen även under dagen, och helt klart även de pyjamasliknande plagg som visades på Chanels och Stella McCartneys modevisningar. Bland annat syntes Cara Delevingne och Cameron Diaz i sparkdräktsliknande plagg på röda mattan, och Rihanna gjorde en natt på stan i vad som liknande ett långt silkesnattlinne. Efter denna initiala trend märkte modeindustrin snabbt av hur människor följde efter; varuhuskedjan Debenhams kunde rapportera att försäljningen av nattplagg gått upp med 34 procent jämfört med sommaren innan, och säger också att deras ”personal shoppers” har översvämmats av frågor om hur man kan bära den nya stilen. En talesperson för Debenhams kunde meddela att det är märkespyjamasarna som har sålt bäst, och att kunderna söker sig till pyjamasar med ett färgglatt tryck, gärna med blommor. Hon tror att människor tycker det är synd att pyjamasarna bara ska användas i sovrummet, när de blir allt mer trendiga och designade.

Det finns dock rätt och fel sätt att använda den nya trenden. Chefsstylisten på Debenhams flaggskeppsbutik i London, Alain Mehada, menar att man ska hålla sig till silkiga tyger eller bomull, och undvika flanell. Spets och genomskinliga tyger går också bort.

Även om du inte känner att du vill anamma denna trend är det aldrig fel att investera i en skön pyjamas att ha på sig om natten eller när man står i badrummet på morgonen och gör sig i ordning för dagen. Om du förutom en pyjamas också behöver ny badrumsinredning till din morgonrutin kan du gå in på Swedmart.se.